Glas is een wonderlijk en vreemd materiaal dat de kunstenaar vastpakt en niet meer los laat. Dit was ook het geval bij Liliane Van der Elst toen ze 10 jaar geleden kennis maakte met het vloeibare glas.

 

Heeft het te maken met het vuur?
Gaat het om het moeilijke, maar boeiende scheppingsproces van het vloeibare glas dat een metamorfose ondergaat naar een kleurrijk object in vaste vorm?
Gaat het om een strikt gevoel voor timing en evenwicht waarbij de kunstenaar het vloeibare glas naar zijn hand (mond) probeert te zetten?

 

Het gaat over dat alles en nog veel meer… Gevoelens van positieve verwondering zijn meestal de voedingsbodem voor haar werk. Landelijke ‘roots’ hebben zeker hun stempel gedrukt op de organische vormen van haar geblazen en gesculpteerde objecten. De nauwe band met de natuur confronteerde haar al vroeg met de cyclus van het leven en zijn verschillende fasen van groei en sterven. Een belangrijk aspect hierbij is de veerkracht, de ‘resilience’ waarmee elke fase gepaard gaat. Dit herstellend vermogen zowel in de natuur als bij de mens zijn een belangrijke drijfveer bij het ontwerpen van haar creaties.

 

“Vandaag maakt het ontwerpen voor… en het werken mét glas als kunstvorm deel uit van mijn dagdagelijks bestaan; de passie voor ‘het glas’  is mijn tweede natuur geworden!”

www.lilianeglaswerk.be
lilvde@gmail.com