Ook in 2018 hebben wij een unieke associatie met het Hofje van Mevrouw van Aerden. In de prachtige binnen en buitentuin van het Hofje van Mevrouw van Aerden wordt in samenwerking met Het Nationaal Glasmuseum/De Glasblazerij een tentoonstelling samengesteld met hedendaagse kunst van Leerdamse Glaskunstenaars. Het was een bijzondere gelegenheid om het Hofje van Mevrouw van Aarden te bewonderen, met haar prachtige en unieke schilderijencollectie en de hedendaagse glaskunst van de Leerdamse glaskunstenaars. Gedurende de Glasdagen is de Historische Vereniging Leerdam ook aanwezig in het museum en laat het bezoekers kennismaken met het Leerdam van weleer. Let op: het Hofje is op vrijdag 7 september geopend tot en met 17.00 uur.

_PSL4134

 

Gebouw en tuinen

Het gebouw
In het Hofje Mevrouw van Aerden zijn de Raadszaal en de Trouwzaal van de Gemeente Leerdam gevestigd. De Gemeente huurt deze ruimtes van de Stichting Familie Vrouwenhofje, eigenares van het Hofje.

Het Hofje wordt nog steeds bewoond door ongehuwde dames van “onbesproken” gedrag en van Protestantse Huize. In het gebouw is de Regentenkamer gevestigd, die gebruikt wordt voor vergaderingen van de Regenten en die tevens fungeert als Museum van de 17e eeuwse schilderijen collectie van Pieter van Aerden. In het gebouw is tevens een ruimte voor het houden van cursussen en (kleine) vergaderingen.

De Tuinen
Het Hofje heeft een tweetal tuinen; de binnentuin (de Hoftuin) en de buiten tuin (ook wel Nutstuin genoemd). Het Hofje heeft een Franse Binnentuin. Op de vier grasveldjes konden de bewoonsters hun wasgoed laten bleken door de zon.

De Nutstuin aan de rivier de Linge bevat een boomgaard met fruitbomen, die elkaar opvolgen in het seizoen, en notenbomen. In de oorspronkelijk  Nutstuin zijn vergeten groenten te bewonderen, zoals de Pastinaak, de Kardoen, geneeskrachtige kruiden maar ook diverse soorten kleinfruit. De Nutstuin bestaat uit de moestuin, de kruidentuin en de boomgaard. In de Nutstuin bevinden zich ook de resten van het Kasteel van Leerdam, dat in 1574 door de Spanjaarden werd kapotgeschoten. De rest van het Kasteel zit 60 cm beneden het maaiveld.

Contact

Entree Museum aan de Huisgracht (ingang tuin).
Correspondentieadres:
Kerkstraat 67
4141 AV Leerdam
tel. 0345 61 40 19
website: www.hofjevanaerden.nl
email: info@hofjevanaerden.nl

Contact